Inleiding
Een borst bestaat hoofdzakelijk uit vetweefsel en klierweefsel. De hoeveelheid van beide weefsels is afhankelijk van verschillende factoren: genetische factoren, leeftijd, volume van de borst, aantal zwangerschappen, borstvoedingen, bepaalde medicaties,….
Vetweefsel is zacht, laat zich gemakkelijk samendrukken en reageert niet of nauwelijks op hormonale veranderingen.
Borstklierweefsel is harder, laat zich moeilijker samendrukken en reageert op hormonale veranderingen.
Wat en hoe?
Door middel van röntgenstralen, worden tijdens een standaard mammografisch onderzoek van elke borst 2 opnamen genomen, in verschillende richtingen. Soms worden bijkomende opnamen uitgevoerd.
Voor elke opname dient de borst te worden samengedrukt tussen het toestel; dit is onaangenaam, soms zelfs pijnlijk, maar duurt slechts enkele seconden per opname.
Voldoende samendrukking (compressie) is evenwel noodzakelijk om scherpe beelden te krijgen.
Hoe lang duurt een onderzoek?
Afhankelijk van het aantal opnamen, duurt een mammografie ongeveer in het totaal 5 tot 10 minuten. Hierna wordt u gevraagd om even te wachten tot de beelden op het scherm zichtbaar zijn om zeker te zijn dat deze technisch in orde zijn.
Is een mammografie pijnlijk?
Afhankelijk van de samenstelling van de borst (zie inleiding) en het moment van de menstruele cyclus (in de tweede helft van de cyclus is het klierweefsel meer gestuwd) kan een mammografie soms pijnlijk zijn op het einde van de compressie.
Wanneer gebeurt een bijkomende echografie?
Afhankelijk van het type borstweefsel kan op mammografie soms iets onduidelijk of “verstopt” zijn achter het klierweefsel en gebeurt er veiligheidshalve best een bijkomende echografie.
Bij sommige patiënten zijn de borsten op mammografie “volledig doorschijnend”; hierbij is een bijkomende echografie niet nodig.
Bij een screeningsmammografie (“gratis” mammografie tussen 50 en 69 jaar) is in eerste instantie nooit een bijkomende echografie voorzien; zo nodig wordt de patiënte hiervoor in een tweede tijd opgeroepen.
Waarom niet alleen een echografie?
Mammografie en echografie zijn twee totaal verschillende onderzoekstechnieken die elk hun voor- en nadelen hebben.
Een mammografie blijft doorgaans het basis onderzoek van de borst en zorgt ook voor standaard referentie-opnamen voor latere vergelijkingen.
Voorbereiding?
Er is geen voorbereiding nodig. Wel gebeurt het onderzoek best in de eerste 10 dagen na het starten van de maandstonden (scherpere opnamen en minder pijnlijk).
Oude opnamen meebrengen is heel belangrijk om te vergelijken.
Vorige opnamen genomen in ons centrum hoeft u niet mee te brengen, zij worden bewaard in ons elektronisch archief en worden automatisch vergeleken.
OPGELET: Verwittig steeds uw arts indien u (mogelijk) zwanger bent